![]() |
Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - Printable Version +- Forums (https://forumremonty.com) +-- Forum: Instalacje (https://forumremonty.com/forumdisplay.php?fid=28) +--- Forum: Demontaż istniejących (https://forumremonty.com/forumdisplay.php?fid=29) +--- Thread: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? (/showthread.php?tid=5) |
Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - Online_pjsr - 03-13-2025 Siemanko! Zastanawiam się nad remontem poddasza i chcę zmienić układ dachu, ale słyszałem różne opinie na temat bezpiecznego demontażu starej konstrukcji. Słuchajcie, wiadomo, że trzeba to robić z głową, ale zastanawiam się nad szczegółami. Mam na myśli takie rzeczy jak kolejność prac czy to, czym się wspierać przy rozbiórce. Wiem też, że trzeba uwzględnić warunki atmosferyczne i możliwe obciążenia. Co sądzicie o tym temacie? RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - Online_grEn - 03-14-2025 Yo! Demontaż dachu to nie jest taka prosta sprawa. Trzeba pamiętać o bezpieczeństwie ekipy i konstrukcji pozostałej części budynku. Na początek dobrze jest ocenić stan istniejącej konstrukcji – czasami stare drewno może być zgnite albo zaatakowane przez szkodniki i to wszystko wpływa na metody pracy. I najważniejsze to mieć dobry plan działania przed rozpoczęciem prac – im lepszy plan, tym mniejszy bałagan i ryzyko niespodzianek. RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - online_xikn - 03-14-2025 Hejka! Bardzo ważne jest też by pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu miejsca pracy - kaski, rękawice oraz inne środki ochrony osobistej są absolutnym must-have! Również zawsze warto mieć przy sobie apteczkę pierwszej pomocy na wszelki wypadek. A jeśli chodzi o samą pracę to polecam wykorzystanie rusztowań i podpór tymczasowych do stabilizacji struktury podczas demontażu elementów dachu. I jeszcze jedno - nigdy nie należy pracować samemu przy takich projektach; zawsze powinno być kilka osób które mogą sobie nawzajem pomóc. RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - Online_pjsr - 03-14-2025 No dokładnie, rusztowania są kluczowe dla bezpiecznej roboty. Znalazłem artykuł gdzie gość radził żeby demontować dach od góry do dołu – czyli najpierw pozbywamy się pokrycia dachowego a potem kolejno elementów więźby dachowej itd., co Wy na to? Online_grEn Wrote:Na początek dobrze jest ocenić stan istniejącej konstrukcjiZgadzam się ze starym drewnem trza ostrożnie postępować. RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - Online_grEn - 03-14-2025 Dokładnie tak, idąc od góry masz lepszą kontrolę nad procesem plus minimalizujesz ryzyko uszkodzenia struktur nośnych domu oraz samego siebie ![]() online_xikn Wrote:A jeśli chodzi o samą pracę to polecam wykorzystanie rusztowańZdecydowanie podpisuję się pod tym! Bez solidnego rusztowania ani rusz. To także ułatwia transport materiałów ze sporej wysokości. RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - online_xikn - 03-14-2025 Oczywiście nie można zapominać o kwestii pogody – idealny scenariusz to suchy i stabilny okres bez wiatru ani opadów deszczu który może komplikować prace lub nawet uczynić je niemożliwymi do przeprowadzenia w bezpieczny sposób. Online_pjsr Wrote:Znalazłem artykuł gdzie gość radził żeby demontować dach od góry do dołuTo świetna porada! Pracując metodycznie i zachowując porządek na placu budowy można uniknąć wielu problemów. Warto też zadbać o prawidłowe składowanie usuniętych materiałów oraz odpadów po demolce. RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - Online_pjsr - 03-14-2025 No właśnie ta pogoda... Nie da się jej zamówić jak betoniarza ? Ale fakt faktem, lepiej celować w te cieplejsze miesiące żeby sobie dodatkowych problemów nie sprawiać. Jak już mamy ten plan działania dopięty na ostatni guzik, musimy również pomyśleć o ewakuacji odpadków - kontenery albo coś w tym stylu będą tu kluczem do utrzymania porządku na budowie. online_xikn Wrote:Pracując metodycznie i zachowując porządek na placu budowy można uniknąć wielu problemów.Dokładnie tak jak mówisz - chaos niczego dobrego nie wróży przy takich robótach. RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - Online_grEn - 03-14-2025 Planowanie musi obejmować też opcję 'co gdy coś pójdzie nie tak'. Chodzi mi np. o niespodziewane znaleziska typu stare gniazda owadów czy uszkodzone przewody elektryczne - tutaj dobrze mieć kontakt do specjalisty od ręki. No i nie oszukujmy się - taka praca wymaga sprzętu typowo profesjonalnego - wiele osób próbuje oszczędzić tu i ówdzie ale to może kosztować zdrowie lub więcej $$$. Online_pjsr Wrote:musimy również pomyśleć o ewakuacji odpadkówZupełna zgoda - odpowiednio duże kontenery pozwolą utrzymać miejsce pracy w czystości co przeklada sie bezpośrednio na efektywność pracy ekipy. RE: Jak bezpiecznie zdemontować starą konstrukcję dachu? - online_xikn - 03-14-2025 Prawidła! Warto też wspomnień o aspekcie ekologicznym demontażu – coraz więcej firm oferuje recykling starych materiałów budowlanych czy ich ponowne wykorzystanie gdzie indziej po renowacji lub obróbce; super sprawa dla plan |